VELMI KŘEHKÉ VZTAHY SVATÉHO VÁCLAVA

Ahoj, zdravím všechny! 😉

Dovolte mi, abych vás přivítal na mém novém blogu, kde se budu věnovat něčemu, u čeho si možná řada z vás říká: "Nudááááá!" Ano, jedná se o dějepis. Jenže podívejte, je mi kousek po dvacítce a nikdy jsem neměl rád "biflování se" letopočtů. Právě proto se jich na tomto blogu dočkáte co možná nejméně! 😊 Na co bych se ale rád zaměřil, jsou zajímavé události a perličky z historie.

Pokud se "zábavnějšího dějáku" nebojíte, určitě čtěte dále! 😉

VELMI KŘEHKÉ VZTAHY SV. VÁCLAVA


V tomhle článku se nedočtete nic o milostných vztazích sv. Václava, vy čuňáci! 😂

Otázka: Víte, komu se říká "patron českého národa"? Doufám, že znáte správnou odpověď, kterou je sv. Václav. Pokud máte někdy myšlenky, že to máte doma těžké, zkuste si představit rodinné vztahy právě v rodině našeho patrona.

VAROVÁNÍ! TYTO RODINNÉ VZTAHY JSOU CHVÍLEMI AŽ MOC ZAMOTANÉ A SLOŽITÉ. ČTETE TEDY POZORNĚ 😊

Rodiči svatého Václava (tehdy pochopitelně ještě nebyl svatý....tedy...no, víte jak to myslím...) byli český kníže VRATISLAV I.  a jeho manželka DRAHOMÍRA. Zajímavostí je, že po Vratislavovi je pojmenované i polské město Wroclav. Ano, i tato část Polska tehdy patřila k českému království. Manželé spolu měli dva syny - sv. VÁCLAVA  a (nesvatého) BOLESLAVA. Tito bratři byli povahově úplně odlišní, ale o tom až za chvíli. Důležité totiž je, že manželství jednoho krásného dne skončilo tím, že kníže Vratislav zemřel. A to ve věku 33 let. Ale nemusíme ho litovat, tehdy to byl poměrně slušný věk! 😉

Víte, co udělala Drahomíra po Vratislavově smrti? Ne, skutečně ho nezahrabávala na zahradě, ale chopila se dočasné vlády nad českými zeměmi. O Václava a Boleslava se zatím starala jejich babička LUDMILA, se kterou Drahomíra vedla neustálé spory. Obě totiž měly jiné představě o výchově budoucího knížete (což měl být Václav) a fakt, že se jednalo o vztah snachy a tchyně, možná ještě zhoršoval situaci. Dámy se tak dlouho dohadovaly, až v Drahomíře "bouchly saze" a rozhodla se, že neustále spory vyřeší po svém - svou tchyni se rozhodla zavraždit.
 Poslala tedy za Ludmilou své družníky, kteří nebohou babičku Václava a Boleslava uškrtili šálou. Dokonce její vlastní šálou! V tu chvíli byl spor mezi ní a její tchyní jednou provždy vyřešen. Ne však s jejím synem - sv. Václavem. Ten se rozhodl (když pochopitelně dospěl...jako dítě by toho moc nerozhodl), že ji potrestá a vyhnal ji ze země. Hlavním důvodem bylo potrestání matky za vraždu babičky, která Václava i jeho bratra vychovávala. Dokonce se spekuluje o tom, že měl Václav podezření, že by byla Drahomíra schopna zavraždit i jeho (tedy svého vlastního syna), aby mohla nadále vládnout. Pořád máte dojem, že to máte doma nejhorší? Buďte rádi, že po vás nikdy "nešla" vaše vlastní maminka! 😂
Tato rodinná "krizinka" nakonec nebyla dlouhá, a Václav Drahomíru povolal do země zpátky.

 Co asi všichni známe, je nepřátelství Václava a jeho bratra Boleslava. Co si budeme povídat, oba chtěli vládnout. Jenže dvě knížata? To by vážně nešlo! A právě tím začíná první tragický příběh z jedné párty...

 Boleslav se rozhodl uspořádat velké "mecheche", na které pozval i svého bratra Václava. Důvod byl prostý, protože mu byl Václav trnem oku, který bylo potřeba odstranit. A když říkám odstranit, myslím nadobro.
 Mejdan (jídlo...víno...ženské...) se konal ve Staré Boleslavi. Já vím, trošku egoistický název města, které Boleslav založil. Právě sem Václav se svou družinou dorazil a nechal se bratrem hostit. Hostina stála za to a ráno se Václav odebral na cestu do kostela na "ranní pobožnost". Problém byl, že potkal Boleslava a jeho skupinu vojáků. V tu chvíli to vypadalo podobně, jako když si nějaká partička vyhlédne svou oběť, kterou by mohla zmlátit. Václava by pochopitelně nenapadlo, že by ho Boleslav chtěl zavraždit a tak mu ještě poděkoval za pohoštění během poslední noci. Boleslav ho ale mečem udeřil do hlavy, čímž mu způsobil (překvapivě) malé zranění. Václav ale nebyl takový psychopat jako jeho bratr a namísto toho, aby ho rovněž několikrát udeřil do hlavy (z čehož, když si to tak představuji, by potom mohla vzniknout hodně vtipná groteska), odhodil Boleslavův meč, aby nemusel prolévat jeho krev. Na to ovšem zareagovali Boleslavovi muži, kteří se domnívali, že by Václav mohl zavraždit jejich pána. V tu chvíli byl Václavův osud zpečetěn, protože proti přesile neměl šanci. Tvrdí se, že Václav zemřel u dveří kostela, kam se chtěl ukrýt - protože na svaté půdě by přece nikdo neměl nikoho zabíjet.


KVÍZOVÉ OTÁZKY : SV. VÁCLAV

1) Jak se jmenovali rodiče sv.Václava a jeho bratra Boleslava?
2) Jaký byl příbuzenský vztah Drahomíry a Ludmily?
3) Co udělala Drahomíra po smrti svého manžela? (kromě toho, že by ho teoreticky zahrabala na zahradě)
4) V jakém městě byl sv. Václav zavražděn?

LETOPOČTY, BEZ KTERÝCH NEBUDETE MOCI ŽIT: Bohudík, žádné! 😉


Doufám, že se vám tento článek líbil a nějak vám případně pomohl :) Pokud ano, budu rád, když ho budete sdílet nebo necháte nějaký komentář pod článkem!

Mějte se krásně 😉
      Váš Aleš



Komentáře

  1. Téda, tak tenhle blog budu navštěvovat často 😊
    Přeji, ať se ti daří i na tomto blogu.
    Moc hezky a zajímavě píšeš :) těším se na další články.

    OdpovědětVymazat
  2. :-D Moc jsem se bavila. Hlavně to mecheche jsem si představovala velmi živě. :-D Díky!

    OdpovědětVymazat
  3. Mě teda letopočty nikdy nevadily, ale ty jména, na to nemám buňky :D Většinou i když se s někým seznámím a představí se mi, hned zapomenu jeho jméno :D :D Takže se přiznávám, že na první kontrolní otázku jsem se musela podívat nahoru :D Pamatovala jsem si jenom Drahomíru :D jinak snacha a tchýně (ludmila), chopila se vlády a ve Staré Boleslavi :) Moc ráda zavítám i na tento nový blog! Měj se krásně a třeba někdy na Kuksu! P.S. Mrzí mě, že tam máte 15cm (prý :D) a budete moci začít až později :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle je naprostá bomba!!! Aleši, určitě piš v tomhle duchu (včetně kvízu) dál. Rozhodně by stálo zato, vydat nějakou malou brožuru (anebo v dnešní době spíš vymyslet šikovnou apku) pro dorost :-D Bomba, vážně.. Nic zamotaného, vše mi dávalo smysl i bez poznámek! To jsem sama sebe překvapila.
    Kátfoblog

    OdpovědětVymazat

Okomentovat